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Circular to Licensed Corporations and Registered Institutions 

 
Frequently Asked Questions on Investor Characterization Requirement 

 
Further to its circulars dated 28 May 2010 and 30 September 2010, the Commission today 
updated and posted on its website a set of Frequently Asked Questions (FAQs) on new conduct 
requirements.  The additional FAQs aim to help intermediaries implement the investor 
characterization requirement under paragraph 5.1A of the Code of Conduct1.   
 
A copy of the additional FAQs is enclosed at Appendix for your information. The e-version of the 
FAQs is available for download on the SFC website at http://www.sfc.hk under the section 
“Intermediaries, Licensing & Investment Products – Intermediaries Supervision Related Matters – 
FAQs – Revised Code of Conduct”. The FAQs will be updated from time to time and you are 
advised to check our website for new information.  
 
Should you have any queries regarding the contents of this circular, please contact Ms Lorraine 
Chan on 2842-7751. 
 
 

Intermediaries Supervision Department 
Securities and Futures Commission 
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

 Section 
reference 

Question Answer Date of 
Posting 

Code of Conduct for Persons Licensed by or Registered with the Securities and Futures Commission 

1.  5.1A Is self declaration by a client that he/she has 
knowledge of derivatives acceptable?  

In assessing whether a client has knowledge of 
derivatives, intermediaries should make appropriate 
enquiries of or gather relevant information about the 
client during the know your client (“KYC”) process so 
as to enable them to make the assessment instead of 
relying merely on the client’s declaration that he/she 
has knowledge of derivatives.  A proper audit trail 
should also be maintained to demonstrate that they 
have made the assessment. 
 

3.6.2011 

2.  5.1A What is the expected depth of the training 
programme on derivatives for an intermediary 
to consider whether a client has knowledge of 
derivatives?  

The training programme should seek to provide 
clients with general knowledge of derivatives so as to 
assist them in understanding the nature and risks of 
derivative products.   
 

3.6.2011 

3.  5.1A How to apply the investor characterization 
requirement to joint accounts? 
 

When dealing with joint accounts, intermediaries 
should assess whether the individual(s) who places 
the order or operates the relevant joint account has 
knowledge of derivatives.   
 

3.6.2011 
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4.  5.1A How to apply investor characterization 
requirement to corporate accounts? 
 

When dealing with corporate customers, 
intermediaries may determine how to assess the 
level of knowledge of derivatives of the corporate 
customer by considering, among other things, the 
following factors: 
 
 Firm type, e.g. whether the firm is a substantial 

company with a dedicated investment function or 
is a small private company where the investment 
decision rests with the owner; and 
 

 Investment process and management structure 
of the firm, e.g. how an investment decision is 
made within the firm and whether it is properly 
organised to have a specialised function 
responsible for making investment decisions, and 
past investment experience of the firm.  

 
Hence, for example, where the corporate customer is 
a listed company, instead of assessing the individual 
staff responsible for the investment function, an 
intermediary may consider the firm’s investment 
process and management structure, in particular, 
whether it has a specialised function responsible for 
making investment decisions on behalf of the 
company. 
 

3.6.2011 
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5.  5.1A Prior trading experience in derivative products 
is one of the criteria for assessing if a client can 
be regarded as having knowledge of 
derivatives.  Are intermediaries required to 
conduct an assessment on the prior trading 
experience (i.e. whether the client has 
executed five or more transactions in any 
derivative product within the past three years) 
on a continuous basis?  
 

Intermediaries are expected to assess a client’s 
knowledge of derivatives and characterize the client 
based on such knowledge during the KYC process.  
Once a client is assessed to have knowledge of 
derivatives during the KYC process, the intermediary 
does not need to conduct the assessment 
continuously.   
 
Generally speaking, in assessing the prior trading 
experience of a client, the three year period is 
counted from the time when an assessment is 
conducted during the KYC process. 
 

3.6.2011 

 

 


